Függöny mérési útmutató

Szerző:

Függönyvásárlás és varratás előtt célszerű időt szánnunk ablakaink felmérésére. Ebben a bejegyzésben összeszedtünk minden fontos információt, hogy segítsünk ebben.

Ha új karnist szerelünk fel, az legyen legalább 15-30 cm-rel szélesebb mindkét irányba, mint az ablak – így elhúzáskor a függöny nem takarja az ablakot.

A karnis elhelyezkedése általában akkor a legesztétikusabb, ha félúton helyezkedik el a felső ablakkeret és a mennyezet között. Indokolt esetben (pl. nagy belmagasság) az ablakhoz közelebb, vagy (pl. alacsony belmagasság) távolabb, akár a mennyezetre is kerülhet. Ezzel optikailag szűkíteni, illetve tágítani tudjuk a teret.

Méretvétel

méretvétel

Függöny, sötétítő, oldalsál

  • szélesség mérés
  • magasság mérés
  • ráncolási arány

szélesség

Szélesség mérés

A függöny kész szélesség mérésénél

mindig a karnis vagy sín hosszát vesszük alapul, nem az ablak szélességét.

Vitrázspálca vagy kávéházi rúd esetén

a tartó az ablakszárnyra kerül. Fontos, hogy az ablak nyitását a tartók ne akadályozzák. Ebben az esetben a két pálcatartó közti távolságot kell lemérni, és ebből számoljuk a ráncolási arányt.

Szélesség mérés

Magasság mérés

Magasság

Magasság mérés

A mérést legalább három helyen (bal oldalt, középen és jobb oldalt) végezzük el, mert előfordulhat, hogy a párkány, a karnis vagy a padló nem teljesen párhuzamos egymással. Magasságnak a három közül a legkisebbet válasszuk.

A párkányig érő függöny magasság mérése:

a karika vagy sín aljától, csipeszes felfogatásnál a csipesz közepétől a párkányig mérjük. Ebben az esetben -1 cm-t vonunk le, hogy ne súrlódjon.

A fűtőtestig érő függöny magasság mérése:

a karika vagy sín aljától, csipeszes felfogatásnál a csipesz közepétől a fűtőtestig mérjük. Radiátornál: sötétítő vagy oldalsál esetében -2 cm-t vonunk le, fényáteresztőnél pedig min.- 1-1,5 cm -el rövidebbre, mint a sötétítő vagy oldalsál hossza. Abban az esetben, ha csak fényáteresztő lesz, akkor itt is -2 cm-t vonunk le. Konvektor esetén tűzvédelmi
szempontból min-8-10 cm-t vonunk le.

A földig érő függöny magasság mérése:

a karika vagy sín aljától, csipeszes felfogatásnál a csipesz közepétől a földig mérjük. Sötétítő vagy oldalsál esetében -2 cm-t vonunk le, fényáteresztőnél pedig min. -1-1,5 cm -el rövidebbre mint a sötétítő vagy oldalsál hossza. Abban az esetben, ha csak fényáteresztő lesz, akkor itt is -2 cm-t vonunk le.

Ráncolás

Ráncolási arány

a karnis vagy pálca hosszának minimum másfélszerese, maximum háromszorosa, a választott ráncoló arányától függően.

Ráncolási arány

Számítás

Függönyanyag mennyisége

Függönyanyag mennyiség számítása

A függönyanyag mennyisége a ráncolás sűrűségének függvénye. Általában a minta nélküli fényáteresztő  anyagokhoz kétszeres ráncolás megfelelő (azaz a fentiek szerint mért szélességet megszorozzuk 2,1-el).
Vékonyabb, nagyon áttetsző, légies anyagoknál (pl. Tüll) ez a mennyiség háromszoros is lehet. Nagy mintás 
vagy jacquard függönyanyagoknál elegendő a másfélszeres ráncolás is. A sötétítőnél a másfeles ráncolás alkalmazható, oldalsál esetében a dupla,vagy nagyobb ráncolás javasolt.  Természetesen a ráncolás sűrűsége egyéni ízlés kérdése.

t

Ha kérdésed van akár a fentiekkel kapcsolatban, akár árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal, mindenben segítünk Neked!

Elérhetőségeink

Készséggel állunk rendelkezésedre a megadott elérhetőségeinken. Az űrlap kitöltésével közvetlenül tudsz üzenetet küldeni, melyre néhány munkanapon belül válaszolunk.

Üzlet

8060 Mór, Vértes u. 8/A.

Telefon

+36-30-317-69-15

Facebook

Küldj üzenetet!

10 + 8 =